Skip to content Skip to footer

Bonbonbakje Koperzaagwerk Mobilisatie 1939

5/5 - (8 stemmen)

Een bonbonschaaltje met op de achterzijde de tekst ‘Mobilisatie 1939’. Als gemobiliseerde soldaat kon je koperen strips kopen, waar je vervolgens als tijdverdrijf een motief uit kon zagen. Nadat je dit gedaan had deed men bij de Koninklijke Zilverfabriek Gerritsen en Van Kempen te Zeist de rest. Je kon het schaaltje bijvoorbeeld laten verzilveren of er een penning op laten plaatsen. Dat is bij dit schaaltje overigens niet gebeurd.

Dit fenomeen stond bekend als koperzaagwerk. Dit was vrij populair onder de gemobiliseerde militairen. Naast dergelijke schaaltjes kon je ook koperen strips uitzagen waarvan uiteindelijk broches, armbanden, theepotplaatjes en theelichtjes van gemaakt konden worden. De broches kom je geregeld tegen, maar een bonbonbakje zoals deze is enorm zeldzaam. In De Wacht, het weekblad voor de gemobiliseerde weermacht, is een artikel gewijd aan het koperzaagwerk van de Koninklijke Zilverfabriek Gerritsen en Van Kempen te Zeist.

Bonbonbakje Koperzaagwerk Mobilisatie 1939
TitelBonbonbakje Koperzaagwerk Mobilisatie 1939Datering1939 - 1940LandNederlandMateriaalKoperTypeKoperzaagwerkFabrikantKoninklijke Zilverfabriek Gerritsen en Van Kempen te ZeistShare

Leave a comment