Skip to content Skip to footer

Oorlogsherinneringskruis met gesp Nederland Mei 1940

4.7/5 - (15 stemmen)

Dit is een Oorlogsherinneringskruis met gesp NEDERLAND MEI 1940 en de bijbehorende baton met 1 ster. Dit exemplaar is militair opgemaakt en gemaakt door Fa. A. Tack in Breda. Het Oorlogsherinneringskruis bevat een beeltenis van Koningin Wilhelmina omgeven door de tekst “Voor Krijsverrichtingen” en een lauwerkrans. De vier armen van het kruis bevatten de W wat het monogram is van Koningin Wilhelmina.

Dit kruis werd toegekend als beloning voor militairen en Nederlanders die dienden aan boord van schepen of als vliegtuigbemanning in Nederlands dan wel geallieerd beheer. Voorwaarde was dat men vanaf 10 mei 1940 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog ten minste voor een periode van zes maanden dienst moest hebben gedaan. Er waren nogal wat verschillende gespen te verdienen, die onderverdeeld waren in gespen voor algemene krijgsverrichtingen en gespen voor bijzondere krijgsverrichtingen. De gesp NEDERLAND MEI 1940 is een voorbeeld van een gesp voor bijzondere krijgsverrichtingen.

Oorlogsherinneringskruis met gesp Nederland Mei 1940
TitelOorlogsherinneringskruis met gesp Nederland Mei 1940Datering1944LandNederlandMateriaalBronsFabrikantFa. A. Tack BredaShare

Leave a comment