Skip to content Skip to footer

Sigarettenpakje verjaardag Wilhelmina 31 augustus 1941 Nederland zal Herrijzen OZO

5/5 - (9 stemmen)

Op 31 augustus 1941 werden door heel Nederland deze sigarettenpakjes gedropt door de Royal Airforce (RAF). Dit gebeurde ter gelegenheid van de 61e verjaardag van Koningin Wilhelmina, die in ballingschap in Londen verbleef. Men wilde op deze manier het Nederlandse volk een hart onder de riem steken. Het pakje op de foto is nog vol. Dit is een zeldzaamheid, omdat menigeen zich niet kon bedwingen het pakje te openen.

Het pakje bevat diverse verzetsleuzen, zoals Nederland zal Herrijzen!, Oranje zal Overwinnen! en de V van Victorie. Daarnaast bevat het pakje de datum 31 augustus 1941 en het wapen van Koningin Wilhelmina. De sigaretten werden vervaardigd uit tabak uit Nederlands-Indiƫ. Op het omhulsel van de sigaret staan de letters OZO, wat staat voor Oranje zal Overwinnen.

Overigens is er kort na de oorlog ook nog een vergelijkbaar sigarettenpakje verkocht door de Stichting 1940 – 1945. Het pakje was te koop voor 50 cent, waarbij 25 cent ten goede kwam aan de stichting. Deze naoorlogse pakjes zijn te herkennen aan de wikkel met Stichting 1940 – 1945 maar nog beter aan de tekst op de onderzijde: “Deze Cigaretten zijn nu vervaardigd uit zuivere Amerikaanse Virginia tabak.” Bij een origineel exemplaar staat hier de tekst: “Deze Cigaretten zijn vervaardigd uit Nederlandsch Indische Tabak.”

Sigarettenpakje verjaardag Wilhelmina 31 augustus 1941 Nederland zal Herrijzen OZO
TitelSigarettenpakje verjaardag Wilhelmina 31 augustus 1941 Nederland zal Herrijzen OZODateringaugustus 1941LandNederlandShare

Leave a comment