Skip to content Skip to footer

Speldje Wij Willen Holland Houwen Mobilisatie 1939

4.7/5 - (12 stemmen)

Een speldje met de Nederlandse Leeuw omgegeven door de tekst “Wij Willen Holland Houwen”. Op de achterzijde van de speld staat de tekst “Mobilisatie 1939” met daarbij een nummer. Dit soort speldjes werden gemaakt door Nederlandse gemobiliseerde soldaten in het kader van O & O (ontwikkeling en ontspanning). Uit een strip die men kon kopen werden de speldjes uitgezaagd. Vervolgens konden deze ingeleverd worden bij de fabriek, alwaar ze tegen betaling voorzien werden van een zilver laagje en een sluitspeld. De werkzaamheden staan ook wel bekend als koperzaagwerk. Van dit speldje zijn ook varianten zonder mobilisatie 1939 achterop. Deze stammen niet uit de mobilisatie tijd.

Het speldje maakt onderdeel uit een serie van drie speldjes. Er is één speldje met de afbeelding van Koningin Wilhelmina omgeven door de tekst “Voor Vaderland en Koningin“. Een ander speld bevat een Nederlandse Soldaat omgeven door de tekst “Holland Paraat“.

Speldje Wij Willen Holland Houwen Mobilisatie 1939
TitelSpeldje Wij Willen Holland Houwen Mobilisatie 1939Datering1939LandNederlandMateriaalKoper met verzilverd laagjeShare

Leave a comment