Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bezoek aan het Atlantikwall Museum in Noordwijk

5/5 - (5 stemmen)

Op zondag 1 augustus heb ik het Atlantikwall Museum in Noordwijk bezocht. Het museum is beschut gelegen in de duinen van Noordwijk. Onder het zand ligt de Batterij Noordwijk, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel was van de verdedigingslinie van Nazi Duitsland: de Atlantikwall. Een grote vuurleidingsbunker is tegenwoordig ingericht als museum. Terwijl een ander gedeelte te bezoeken is met een gids die bij iedere ruimte vertelt wat de functie was. Vooraf had ik gereserveerd voor deelname aan zo’n rondleiding. Iets wat ik zeker zou aanraden!

Batterij Noordwijk tijdens de oorlogsjaren

Na de Duitse inval in Nederland op 10 mei 1940 en de daaropvolgende capitulatie van Nederland op 14 mei 1940, werd Nederland bezet door Nazi Duitsland. Ter voorbereiding op een eventuele geallieerde invasie werd vervolgens een verdedigingslinie aangelegd langs de kust. Uiteindelijk zou deze Atlantikwall een lengte krijgen van meer dan 5.000 kilometer. In Nederland werden op meerdere plaatsen bunkers gebouwd, waaronder Batterij Noordwijk. Het opvallende is dat deze bunkers gebouwd werden door Nederlandse aannemers. Omdat er door de Duitsers films gemaakt zijn van het leven in Batterij Noordwijk heeft men een goed beeld van wat zich hier tijdens de oorlogsjaren heeft afgespeeld. Zo is bijvoorbeeld bekend dat in de geschutsbunkers kanonnen van het type 155mm GPF modele 1917 stonden die in Frankrijk waren buitgemaakt. De bunkers werden bemand door de Kriegsmarine, wat verklaarde dat er ook een zwembad binnen het complex was.

Rondleiding door de bunkers met gids

Tijdens de rondleiding met gids kom je via een lange gang op de verschillende plekken in het complex. Zo bezoek je de kantine, waar tegenwoordig vleermuizen overwinteren. Ook kom je op de plek waar het Franse buitgemaakte geschut tijdens de oorlogsjaren gestaan heeft. Tijdens mijn bezoek lag de Noordwijkse kaas in deze bunker te rijpen. Leuk om te zien dat de bunkers tegenwoordig op een meer vredelievende manier gebruikt worden. In het manschappen verblijf zie je de omstandigheden waaronder de Duitse soldaten destijds moesten slapen. Ook de sporen van de jeugd uit Noordwijk die na de oorlog in de bunkers speelden, is terug te zien. Helaas zijn er ook enkele ongevallen geweest, doordat het in de bunker destijds pikkedonker was. Mede daarom zijn de bunkers uiteindelijk dicht gemaakt. De rondleiding was door de donkere ruimtes echt een ontdekkingstocht!

Bezoek aan het museumgedeelte

In het museumgedeelte dat gevestigd is in een bunker type S414 zie je diorama’s waarin uitgebeeld wordt hoe de Duitse soldaten destijds te werk gingen. Dit gedeelte is vrij toegankelijk (dus zonder gids). Je kunt verschillende verdiepingen omhoog klimmen, waarbij je uiteindelijk op een uitkijkpunt komt waar vandaan je tijdens de Tweede Wereldoorlog vrij zicht had over de zee. Deze bunker werd gebruikt als vuurleidingsbunker, waar berekend werd hoe de kanonnen in de geschutsbunkers afgesteld moesten worden om de vijand te raken. Wat mij betreft is dit gedeelte een mooie aanvulling op de rondleiding met een gids.

Foto’s van mijn bezoek aan Atlantikwall Museum Noordwijk

Zelf het Atlantikwall Museum Noordwijk bezoeken?

Hieronder even de gegevens op een rij.

Adres
Stichting Atlantikwall Museum Noordwijk
Verlengde Bosweg 1
2202 NT Noordwijk

Website
https://atlantikwall.nl/

Openingstijden
Zaterdag en zondag tijdens het seizoen.
Meer informatie op de website.

Kosten
7,50 euro voor toegang inclusief rondleiding met gids.
Op dit moment is het verplicht om vooraf via de website te reserveren.

Leave a comment