Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Recensie De Laatste Getuige van Frank Krake

5/5 - (9 stemmen)

In De Laatste Getuige van Frank Krake staat het leven van Wim Aloserij centraal. Op hoogbejaarde leeftijd vertelde hij aan de auteur Krake zijn indrukwekkende verhaal. Aloserij overleefde tijdens de oorlogsjaren drie concentratiekampen en ook één van de grootste scheepsrampen in de historie. Frank Krake besloot het verhaal op te tekenen, na een spontane ontmoeting met Aloserij tijdens een lezing. Het resultaat is een indrukwekkend verhaal dat nu vastgelegd is voor het nageslacht.

Opgroeien in de arme wijk Kattenburg

Wim Aloserij werd in 1923 geboren en groeide op in de Amsterdamse wijk Kattenburg. Zijn eerste levensjaren worden uitgebreid beschreven in het boek. Ze geven een beeld van hoe moeilijk het leven in de wijk was. Vaak had hij het bovendien zwaar te verduren door een dronken stiefvader. In deze tijd leerde hij hoe hij kon overleven onder moeilijke omstandigheden. Iets wat hem later in de kampen zou helpen.

Oproep voor de Arbeitseinsatz

Op 19-jarige leeftijd werd hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz. De Duitse oorlogsindustrie had mannen uit het buitenland nodig om de productie op pijl te houden. Nadat hij een half jaar in Duitsland gewerkt had, besloot hij om te ontsnappen en in Nederland onder te duiken. Helaas werd hij tijdens een razzia opgepakt, waarna hij in Kamp Amersfoort, Kamp Neuengamme en later in het buitenkamp Husum-Schwesing terechtkwam. In deze periode moest hij helse ontberingen doorstaan. Waar vele medegevangen stierven, wist Aloserij het te overleven.

De Ramp met de Cap Arcona

In april 1945 werd hij met 7000 andere gevangenen aan boord gebracht van het luxe Duitse passagiersschip Cap Arcona. Het schip werd gebombardeerd door de Britse Royal Airforce (RAF), waardoor uiteindelijk 6700 opvarenden verdronken. Slechts ongeveer 300 gevangenen, waaronder Wim Aloserij, overleefden deze ramp. Wim Aloserij overleed op 2 mei 2018 in Hamburg (Duitsland) vlak voor een herdenkingsbijeenkomst van de ramp met de Cap Arcona, waar hij een krans zou leggen.

Beoordeling De Laatste Getuige van Frank Krake

Het verhaal van Wim Aloserij is erg indrukwekkend. We mogen blij zijn dat zijn verhaal is opgetekend door Frank Krake, zodat het bewaard blijft voor het nageslacht. Het boek is een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bestel het boek bij Bol.com

Boek De Laatste Getuige door Frank Krake De Laatste Getuige door Frank Krake Boek bestellen op Bol.com

Boek bestellen bij Amazon.nl

Leave a comment