Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bezoek aan het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel

5/5 - (5 stemmen)

Op zondag 22 augustus heb ik het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel bezocht. Het museum is gevestigd in een hal op het Texelse vliegveld De Vlijt. In het museum komen de werelden van de luchtvaart op Texel en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog op Texel samen. Zelf was ik het meest geïnteresseerd in de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog op Texel. Met name de informatie over de mobilisatie, de bezetting van Texel en de Georgische opstand waren erg interessant. Het museum is in mijn ogen dus zeker een bezoek waard bij een verblijf op het eiland Texel.

Texel en de Mobilisatie van 1939

Als gevolg van de mobilisatie van het Nederlandse leger eind augustus 1939 waren er ook Nederlandse soldaten gelegerd op Texel. Op het Texelse vliegveld De Vlijt verbleven verschillende soldaten, zo ook de piloot J.A. ten Broek die reserve eerste luitenant-vlieger was. In het museum zijn zowel de pilotenhelm, de stormdolk als het wapen van hem te bezichtigen. Daarnaast zie je verschillende foto’s van hoe de gemobiliseerde soldaten hun tijd op Texel doorbrachten.

De Duitse inval en de bezetting

Tijdens de inval van Nazi Duitsland is er geen grote strijd geleverd op Texel. Na de capitulatie op 14 mei 1940 riep de toenmalige burgermeester van Texel (A.F. Kamp) de Texelaars op om de bezetter te gehoorzamen. Dit om problemen uit de weg te gaan. Ondanks zijn oproep waren er wel manieren van stil verzet. Zo werden er bijvoorbeelden manchetknopen met de beeltenis van Koningin Wilhelmina gedragen. Diverse stil verzet attributen zijn in het museum te bewonderen. Ook zie je brokstukken van vliegtuigen in het museum. De stille getuigen van de luchtoorlog die zich boven en in de buurt van Texel heeft afgespeeld. Regelmatig spoelden gesneuvelde Geallieerde piloten aan op het strand van Texel. Daarnaast heeft het museum een enorme verzameling aan radio’s die op last van de Duitse bezetter moesten worden ingeleverd. Op 6 februari 1945 werden Georgiërs in Duitse dienst op het eiland gestationeerd. Deze soldaten vonden snel aansluiting bij de Texelse bevolking, omdat ook zij af wilden van de Duitsers.

De Georgische opstand

Uiteindelijk leidde dit tot de Georgische opstand op Texel. Op 6 april 1945 werd door een lichtkogel in de nacht het startsein gegeven van deze opstand van de Georgische soldaten in Duitse dienst. Duitse soldaten werden met bajonetten en vuurwapens om het leven gebracht. Texel werd het strijdtoneel van een bloedige veldslag tussen de Georgische en de Duitse soldaten. De Texelse bevolking had sympathie voor de Georgiërs. Omdat de Duitsers maar versterkingen naar het eiland bleven sturen, lukte het ze om na vijf weken de opstand de kop in te drukken. Van de 793 Georgiërs in Duitse dienst zouden slechts 228 de opstand overleven. Er rusten 565 soldaten op de Georgische begraafplaats Loladze. Vooral de opstand wordt door het museum op een indrukwekkende manier in beeld gebracht. Om die reden is het museum zeker een bezoek waard!

Foto’s van mijn bezoek aan Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel

Zelf het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel bezoeken?

Adres
Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel,
Postweg 126,
1795 JS De Cocksdorp

Website
https://www.lomt.nl

Openingstijden
In 2021: maandag t/m zondag 10-17 uur.
Meer informatie op de website.

Kosten
Volwassene € 6
Kind 6 t/m 12 jaar € 4,50
Kind t/m 5 jaar gratis
Het is niet mogelijk om een bezoek vooraf te reserveren.

Leave a comment